مروری بر گزارش عملکرد ایران در گزارش علم یونسکو
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”2933″ img_size=”large” alignment=”center” style=”vc_box_rounded”][vc_column_text]به گزارش روابط عمومی انجمن مدیریت فناوری و نوآوری ایران؛
در گفتوگوی زنده اینستاگرامی مورخ 21/4/1400 میترا امین لو، دبیر انجمن، میزبان آقای شوآن صدر قاضی، پژوهشگر ارشد دانشگاه سازمان ملل بود. در این گفتگو ساختار و متدولوژی نگارش گزارش سال 2020علم یونسکو (سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل) که فصل ایران آن به همت آقای دکتر شوآن صدرقاضی نگارش شده است که به دلیل پاندمی شدن کرونا اخیراً منتشر شد، موردبررسی قرار گرفت.
دکتر صدرقاضی در ابتدا گفتگو به باور اکثر مردم در مورد یونسکو که سازمانی تاریخی و فرهنگی است و ارتباط آن با علم پرداختند. ایشان فرمودند، هر آنچه دستاورد معنوی بشر باشد، یونسکو در راستای ارتقا آن تلاش خواهد کرد و ازآنجاییکه علم هم ماحصل تلاش فرهنگهای مختلف است، یکی از همین دستاوردها بهحساب میآید. لذا از سال 1993 این سازمان شروع به بررسی سطح علم در دنیا کرد و در سالهای 2000 تا 2005 به دلیل تغییر سازمانی خود،تحقیقات آن متوقف شد و سپس با شکل جدیدی که به بررسی رشد و تکامل علم، فناوری و نوآوری در کشورها و مناطق مختلف میپرداخت، فعالیت خود را آغاز کرد.
این گفتگو در سه بخش ساختاری، محتوایی و جهتگیریهای آتی با توجه به بازخورد گزارش پنجساله 2015-2020 ادامه یافت
شوان صدرقاضی ساختار این گزارش را اینگونه بیان نمودند که همه نویسندگان باید در قالب چارچوبی از پیش طراحیشده اطلاعات و آمار را احصاء و گزارش را نگارش کنند، بهنحویکه در این پنج سال، بررسی گردد که تکامل علم، فناوری و نوآوری بهخصوص در سیاستگذاریها به چه شکل بوده است و چه الگوهایی در این بازه زمانی شکلگرفته است.
یکی از تمایزهای گزارش جاری تأکید آن بر روی سیاستهای توسعه پایداراست.
در ادامه دبیر انجمن خانم میترا امین لو با اشاره به تحولاتی که طی سالهای 2014 تا 2017 اتفاق افتاده است، سیاستهای اتخاذشده در خصوص شرکتهای دانشبنیان را در رشد کمی و کیفی صادرات محصولات مبتنی بر دانش در ایران تأثیرگذار دانست. همچنین وی پژوهش و انتشار کتب در 20 حوزه توسط معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و حمایت و سرمایهگذاری صندوق نوآوری و شکوفایی در دوران همهگیری کرونا از شرکتهایی که درزمینهٔ تولید محصولات مرتبط فعال بودند را موضوع اثرگذار دیگر دانست.
دکتر صدرقاضی در ادامه اشاره فرمودند، در این پنج سال زیستبوم نوآوری در کشور در حوزه دارو بهبود چشمگیری داشته است، بهنحویکه 95% از مواد اولیه دارویی در داخل تولیدشده و نکته حائز اهمیت این است که شرکتهای دارویی پیشرو مانند سیناژن به کشورهای اروپایی هم صادرات زیادی داشتهاند و بزرگترین مقصد صادرات در اتحادیه اروپا و آلمان بوده است. ایشان به تأثیر به سزایی که مراکز نوآوری و شتابدهندهها در این خصوص ایفا میکنند اشاره کردند و شتابدهنده پرسیس ژن را که نقش تحولآفرینی در توسعه زیست داروها در کشور داشته را بهعنوان یک نمونه موفق معرفی نمودند. از نکات برجسته این گزارش رشد پنج برابری صادرات دانشبنیان کشور است. اگرچه که باوجود مجموعهای از قوانین و سیاستهای مشوق بازار و سرمایهگذاری که از سال ۲۰۱۵ برای رفع موانع تولید و حمایت مالی از نوآوریها اتخاذ شد، طی این پنج سال هزینه کرد تحقیق و توسعه حدوداً از ۳۵% به ۲۸% رسید.
در انتها ایشان دشواری دسترسی به داده و بهروز نبودن دادههای در سالهای اخیر و همچنین تفاوت سال مالی در ایران در مقایسه با سال میلادی را ازجمله چالشهای تهیه گزارش یونسکو دانستند. با توجه به تأکید گزارش سال جاری بر انرژی بهخصوص انرژیهای تجدید پذیر، توسعه پایدار و اثرات آن بر توسعه حوزه علم، فناوری و نوآوری در هر کشوری اهمیت بسزایی دارد که به نظر میرسد در سالهای پیش رو باید موردتوجه قرار گیرد. همچنین موضوع نرخ بیکاری فارغالتحصیلان دانشگاهی در مقایسه با کل نرخ بیکاری نیز مسئله دیگری است که ضرورت سیاستگذاری در توسعه آموزشها بخصوص در تحصیلات تکمیلی را نمایان میسازد.
لینک مستقیم گزارش یونسکو: https://b2n.ir/b35531
جهت مشاهده این گفت و گوی اینستاگرامی به کانال آپارات و اینستاگرام انجمن مراجعه کنید:
اینستاگرام: iramot_association@
آپارات: https://www.aparat.com/v/iK7d5[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
پاسخها