کارگروه زنان و فناوری:
کارگروه زنان انجمن مدیریت فناوری و نوآوری ایران در ابتدای سال ۱۳۹۷ با هدف ارتقای نقش و میزان مشارکت زنان در توسعه فناوری ملی شکل گرفته است. این کارگروه در نظر دارد با اجرایی کردن برنامههای کوتاه و بلندمدت خود منجر به افزایش اثربخشی زنان تحصیلکرده در حوزههای علم، فناوری و نوآوری گردد.
ضرروت شکلگیری:
توسعه ملی در گرو مشارکت تمامی افراد جامعه است نقش زنان در توسعه هم از منظر به کارگیری آنها در حوزههای تخصصی و هم در تربیت نیروی انسانی موثر حائز اهمیت است. زنان دانشآموخته در حوزههای مختلف علم و تکنولوژی، میتوانند نقش موثری را در فرآیند توسعه علمی، صنعتی و اقتصادی ایفا نمایند. در سالهای اخیر دسترسی زنان به سطوح بالاتر تحصیلات افزایش یافته، اما برای بسیاری از آنها این امر منجر به داشتن شغلی فراخور تحصیلات و توانمندیهای اکتساب شده نبوده است. عمدتا زنان در بازار کار با شرایط کاملا نابرابر در کنار مردان فعالیت میکنند و بسترهای قانونی غیرحمایتی و گاها تبعیضآمیز منجر به کاهش مشارکت اقتصادی زنان میگردد. مهمترین راه دستیابی به توسعه فرهنگی، آموزش و پرورش زنان توانمند و ایجاد پتانسیل پذیرش در میان مردان خواهد بود، در واقع دو نهاد مدرسه و خانواده مهمترین عامل در جامعهپذیری زنان هستند. فارغ از موانع موجود جهت فعالیت زنان تحصیلکرده در مشاغل مختلف و در تمامی سطوح، باید به این نکته تاکید نمود که توسعه یک جامعه منوط به فعالیت تمامی آحاد جامعه است. در دهههای گذشته هزینههای بسیاری برای آموزش زنان کشور در مقاطع تحصیلی مختلف صورت گرفته است و امروز زمان بهرهبرداری از این نیروی فعال است. نکته دیگری که جلب مشارکت زنان در حوزه های مرتبط با علم و تکنولوژی را دارای اهمیت بیشتر می کند، تحولات فناورانه در عصر کنونی است. این تغییرات منجر به ایجاد رویکردهای جدید مدیریتی شده است. به عنوان مثال، امروزه برخلاف گذشته شایستگی در محیط کار بر مبنای قدرت فیزیکی مشخص نمیشود، بلکه قابلیت خلق کردن، سرعت تفکر و قدرت ذهن، توانایی ایده پردازی، توان تصمیمگیریهای پیچیده مبتی بر عقل و احساس، توان پرورش نیروهای خلاق در محیطی حمایتی و … شایستگی و اثربخشی را در محیط کار تعیین میکند. این موارد موجب شده است تا زنان در تحولات فناورانه امروز عنصری کلیدی محسوب شوند. باتوجه به موارد فوق و همچنین وجود نرخ بالایی از زنان تحصیلکرده در حوزه علم و فناوری، انجمن مدیریت فناوری و نوآوری ایران درصدد راهاندازی کارگروه زنان در عرصه علم، فناوری و نوآوری برآمد تا بتواند با شناسایی موانع و مشکلات گامی در راستای حضور اثربخش زنان تحصیلکرده در حوزه علم و فناوری بردارد.
اهداف:
- ارتقای نقش و میزان مشارکت زنان در توسعه فناوری ملی
- شناسایی موانع احتمالی حضور زنان در عرصه علم، فناوری و نوآوری
- حرکت در راستای تسهیل حضور زنان در عرصه علم، فناوری و نوآوری
در افق زمانی میان مدت، کارگروه زنان انجمن مدیریت فناوری و نوآوری ایران، نقش پیشگامی در راستای ایجاد شبکه کارگروههای تخصصی زنان ایران را ایفا نموده و بعنوان مرکزیت شبکه زنان متخصص در علوم، مهندسی و فناوری فعالیت خواهد نمود.
جامعه هدف:
- فارغ التحصیلان دانشگاهی زن در رشته های مرتبط با فناوری و مدیریت فناوری،
- شاغلین زن در زمینه های مدیریتی و کارشناسی مرتبط با فناوری و نوآوری در بخشهای دولتی و خصوصی
- زنان فعال در مشاغل مبتنی بر فناوری در شرکتهای دانش بنیان، مراکز رشد، استارت آپها و ..
وظایف کلیدی کارگروه زنان در انجمن مدیریت فناوری و نوآوری
- ایجاد ارتباط نظام مند بین زنان فعال و علاقمند به فعالیت در حوزه فناوری و نوآوری در راستای انتقال تجربیات، بسیج حمایتها، و تسهیل همکاریها و شبکهسازی لازم به این منظور،
- انجام پژوهشهای کمی و کیفی در زمینه نقش زنان در جامعه فناوری، نوآوری، کارآفرینی فناورانه و مدیریتی و مهندسی کشور،
- شناسایی موانع رشد کمی و کیفی زنان در مشاغل مبتنی بر فناوری و نوآوری،
- بررسی و ارائه پیشنهادات سیاستی در مورد افزایش نقش زنان در توسعه علمی و فنی و نوآوری ملی،
- برگزاری دوره های آموزشی مناسب در صورت لزوم،
- مستند سازی تجربیات موفق و ناموفق زنان در حوزه علم و فناوری و نوآوری در کشور،
- الگو سازی و الهام بخشی از طریق معرفی بهترین تجارب ملی و بین المللی،
- ایجاد شبکه ارتباطی با نهادهای ملی مربوط و نهادهای بین المللی مشابه برای استفاده از تجربیات آنها.